Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι πέτρινος μεταβυζαντινός ναός του 1847, με τρία κλίτη (τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική). Η χρονολογία ανέγερσης του, το 1847, είναι χαραγμένη στον νότιο εξωτερικό τοίχο, δίπλα από την πλαϊνή είσοδο του ναού. Ο ναός, λόγω της τότε Τουρκικής νομοθεσίας, είναι βυθισμένος από την βόρεια πλευρά 1,60 μέτρα, από την δυτική 1,20 μέτρα, από την ανατολική 1,00 μέτρα και από την νότια 0,35 μέτρα. Ο κυρίως ναός έχει περιμετρικά πέτρινο τοίχο, πάχους 1,20 μέτρων. Το εσωτερικό ύψος του ναού, στον κεντρικό κυλινδρικό θόλο του, φθάνει τα 10 μέτρα. Η δίκλινη κεραμοσκεπή του έχει αποτμήσεις στα αετώματα της ανατολικής και της δυτικής πλευράς. Η συνολική επιφάνεια του ναού είναι περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα (15,10 Χ 26,85), και είναι ο μεγαλύτερος ναός της περιοχής. 
Είναι τρισυπόστατος ναός αφιερωμένος στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο ( πανηγυρίζει 23 Απριλίου), τον Άγιο Αθανάσιο και τον Προφήτη Ηλίου. Το ξύλινο υψηλό τέμπλο του, μαζί με τον άμβωνα, έχουν κατασκευασθεί την δεκαετία του 1930, περίοδο οικονομικής άνθισης του χωριού, λόγω της μεγάλης παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου. Στα δύο άκρα του τέμπλου υπήρχαν, αρχικώς και οι εσοχές με τα παρεκκλήσια του Αγίου Αθανασίου (βόρειο κλίτος) και του Προφήτη Ηλιου (νότιο κλίτος). (κλίτος: καθένα από μέρη (τρία ή πέντε) από τα οποία χωρίζεται κατά μήκος με κιονοστοιχίες ο κυρίως ναός στις βασιλικές). Οι εικόνες του τέμπλου είναι της λεγόμενης Γαλατσάνικης σχολής.  
Στην δυτική πλευρά, όπου είναι και η κυρία είσοδος, έχει προστεθεί, την τελευταία τεσσαρακονταετία, ο πρόναος, κεραμοσκεπή με τοιχοποιία από τούβλα. Υπάρχει ακόμη και γυναικωνίτης, ανακατασκευασμένος την δεκαετία του '50, πάνω από την δυτική είσοδο του κυρίως ναού.


Το πέτρινο κωδωνοστάσιό του, με δύο καμπάνες και έτος κατασκευής το 1882 (χαραγμένο στο μέσον της βόρειας πλευράς του), έχει ύψος 14 μέτρων και περίμετρο βάσης 3,50 Χ 3,50 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου